Un libro da consigliare

Moderatore: Nikita

Un libro da consigliare

Messaggioda nikita » 25 aprile 2013, 8:20

Libro.jpg
E' nelle librerie il libro in romeno "Un an in Moldova". E' un diario ricco di aneddoti, riflessioni, osservazioni sugli usi e costumi dei moldavi. Un libricino che non vuol essere irriverente o critico, ma cerca di affrontare i numerosi e irrisolti problemi moldavi con il sorriso sulle labbra.
Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.
Avatar utente
nikita
Site Admin
 
Messaggi: 441
Iscritto il: 4 febbraio 2013, 17:34

Re: Un libro da consigliare

Messaggioda Badica » 26 aprile 2013, 13:47

R. Moldova, văzută de un italian stabilit la Chișinău: ”Aici cheltuiesc mai mult”


Nicola Baldassare este italianul care de trei ani s-a stabilit definitiv cu traiul în Republica Moldova pe care o consideră adoptivă. ”În R. Moldova cheltuiesc aceleași sume ca în Italia, dacă nu mai mult”, este una dintre concluziile la care a ajuns italianul.

De curând, acesta și-a reunit toate impresiile într-o carte de memorii, numită ”Un an în Moldova (Jurnal semiserios al unui italian în țara dulcilor coline)”. Volumul reprezintă o culegere de impresii și observații despre stilul de viață și obiceiurile moldovenilor. Povestirile sale sunt expresia întâlnirilor pe care le-a avut cu moldovenii din orașele și satele noastre, problemele și aspirațiile oamenilor cu care a contactat.

Relatările lui Nicola Baldassare sunt prezentate într-un mod ironic, stil care, susține autorul, nu este exploatat suficient în spațiul publicistic moldovenesc.

O ”altfel” de prezentare

”R. Moldova, dacă și este cunoscută în Italia, atunci doar prin prisma negativului – trafic de ființe umane, prostituție, subdezvoltare etc. Nu spui nimic nou dacă afirmi că lumea pleacă din R. Moldova în căutarea unei vieți mai bune, la fel cum nu vei oferi nimic nou atunci când vei spune că Italia este țara unde s-a născut mafia sau că italienii sunt de felul lor gălăgioși. Eu am decis să fac o altfel de prezentare a țării dvs., să arăt și partea bună a lucrurilor”, a mărturisit Nicola Baldassare în discuția cu reporterul Ziarului NAȚIONAL.

Autorul descrie cu o ușoară doză de umor realitățile cu care se confruntă în viața de zi cu zi la Chișinău – cazurile de corupție, bilingvismul, evenimentele politice, dar și alte ”surprize” pe care un străin le poate explica cu greu.

Vă propunem un capitol din cartea lui Nicola Baldassare intitulat ”Cine a spus că a trăi în R. Moldova costă mai puțin decât în Italia?”:

”Cât privește comerțul și producția, în R. Moldova mai sunt legi de tipul celor sovietice, absolut inadecvate pieței moderne. Este total absurd ca să plătesc la un bar o cafea de 15 – 20 de lei, dacă primesc un salariu de 1800 – 2000 de lei. În R. Moldova a servi o cafea la un bar este un lux pentru puțini. Motivul – cafeaua prăjită este importată la prețuri occidentale, chiar și filtrele de cafea pentru a prepara cafeaua de tip espresso, sunt aproape toate italiene. Această situație este identică pentru diferite bunuri de larg consum. Prețurile ”moldave”, care sunt mai accesibile, se pot găsi doar în magazine mici de cartier sau la piață, unde țăranii vând produse cultivate în grădinile proprii. Dacă faci cumpărături într-un supermarket, cheltuiești aceleași sume, dacă nu mai mult decât în Italia”.

http://ziarulnational.md/?p=3581
Avatar utente
Badica
 
Messaggi: 21
Iscritto il: 21 febbraio 2013, 18:45


Torna a Il Diario di Nikita
Chi c’è in linea

Visitano il forum: Bing [Bot], Google [Bot] e 12 ospiti


Zenisator
cron